Utilizatorii de dispozitive mobile care se bazează doar pe securitatea implicită sunt în pericol potrivit unui studiu Bitdefender

Bitdefender

29 August 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Utilizatorii de dispozitive mobile care se bazează doar pe securitatea implicită sunt în pericol potrivit unui studiu Bitdefender

Utilizarea unei soluții de securitate pentru dispozitivele mobile pare să fie o regulă general valabilă sau ar trebui să fie o regulă general valabilă, însă studiul nostru de piață arată că doar puțin mai mult de jumătate dintre respondenți au un software de securitate instalat pe telefon, ceilalți fiind supuși unor riscuri mari.

A existat o perioadă în care soluțiile de securitate avea un singur rol: să scaneze fișierele și directoarele pe care utilizatorii le copiau pe dispozitivele lor. Acest rol este în continuare important pentru o soluție de securitate, însă peisajul amenințărilor a devenit atât de complex încât scanarea fișierelor descărcate este acum doar o mică parte din ceea ce trebuie făcut pentru ca utilizatorii să rămână în siguranță.

Bitdefender a solicitat desfășurarea unui studiu care să analizeze mai multe aspecte legate de securitatea internauților, inclusiv instalarea unei soluții de securitate pe dispozitivele mobile ale acestora. Concluziile studiului sunt încurajatoare, dar evidențiază totodată o înțelegere greșită. Unii utilizatori nu cred că au nevoie de o soluție de securitate, iar alții nici măcar nu știu că au această opțiune.

Securitatea implicită nu este suficientă

Principalul argument al respondenților care nu folosesc o soluție de securitate pe dispozitivele lor mobile nu este unul ieșit din comun: aceștia consideră că pur și simplu nu au nevoie de o astfel de soluție. În fond, de regulă, ei nu descarcăfișiere, ci doar instalează aplicații din magazinele oficiale, nici măcar nu efectuează tranzacții cu caracter sensibil.

Adevărul este că toate acestea fac ca utilizatorii să fie mai vulnerabili și cresc probabilitatea de a deveni victima infractorilor cibernetici. Faptul că aceștia nu descarcă nimic pe telefoanele lor înseamnă că sunt șanse mari să nu recunoască pericolul atunci când chiar au nevoie să descarce ceva.

Studiul nostru arată că doar 55% dintre utilizatori folosesc o soluție de securitate pentru dispozitive mobile, cea ce nu e rău, însă situația este mai complexă.

Nu există certitudinea că acei 55,5% dintre utilizatori au o protecție activă pe dispozitivele lor. Mulți comercianți de smartphone-uri Android preinstalează o soluție de securitate, însă aceste soluții expiră după perioada de probă. Iar mulți utilizatori cel mai probabil amână, uită sau chiar refuză să cumpere o licență pentru o astfel de soluție.

Totuși, același studiu arată că 78,3% dintre respondenți își folosesc dispozitivele mobile pentru efectuarea de tranzacții bancare, accesul la date privind starea lor de sănătate, gestionarea investițiilor sau tranzacționarea de criptomonede – în general, pentru a gestiona date importante și/sau pentru a efectua tranzacții cu caracter sensibil.

Există o diferență de 20% între utilizatorii care și-au instalat o soluție de securitate și cei care își folosesc telefonul pentru a gestiona informații cu caracter sensibil și acesta este segmentul care intră în vizorul hackerilor.

Magazinele oficiale sunt mai sigure, dar nu oferă o siguranță deplină

Este ușor să ne imaginăm că magazinele oficiale de aplicații, precum Google Play, sunt complet sigure. Nu este vina utilizatorilor că gândesc așa. La drept vorbind, astfel de magazine de aplicații sunt mult mai sigure decât site-urile producătorilor de software, dar nu sunt complet lipsite de riscuri.

Infractorii cibernetici și hackerii investesc mult timp și efort în dezvoltarea unor metode care să le permită să treacă de măsurile de protecție implementate, iar uneori chiar reușesc. Bitdefender a identificat de mai multe ori aplicații periculoase cu milioane de descărcări din magazinul oficial Google Play și a notificat compania. Mai mult decât atât, Google elimină deseori aplicațiile periculoase din magazin atunci când identifică astfel de aplicații, însă acest lucru nu înseamnă că reușește să le depisteze pe toate.

Utilizarea unei soluții de securitate precum Bitdefender Mobile Security, care nu doar scanează aplicațiile descărcate din magazine, ci le analizează și comportamentul, crește semnificativ securitatea oricărui dispozitiv mobil.

Această soluție de securitate va avertiza utilizatorii atunci când primesc mesaje periculoase, le va proteja activitatea de navigare pe internet și se va asigura că tranzacțiile cu caracter sensibil ale acestora rămân confidențiale. Iar toate acestea sunt doar o mică parte din ceea ce oferă Bitdefender Mobile Security.

Dispozitivele mobile sunt utilizate din ce în ce mai des în activitatea noastră zilnică și, de multe ori, sunt folosite chiar mai mult decât computerele. Oamenii le folosesc pentru a arăta și păstra informații cu caracter sensibil, pentru a vorbi cu prietenii, pentru a-și gestiona banii și multe altele. Are sens să vrei să le protejezi cât mai bine și să instalezi o soluție de securitate care să îți ofere confortul siguranței.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader