Un presupus atac de tip ransomware întrerupe serviciile de asistență medicală în spitalele UHS din Statele Unite

Bogdan BOTEZATU

13 Octombrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Un presupus atac de tip ransomware întrerupe serviciile de asistență medicală în spitalele UHS din Statele Unite

Universal Health Services (UHS), unul dintre cele mai mari lanțuri de spitale din Statele Unite, s-a confruntat cu un presupus atac cibernetic care a întrerupt sistemele IT și telefonice la unitățile medicale din California, Florida, Texas, Arizona și Washington DC.

Potrivit rapoartelor angajaților UHS, atacul a avut loc duminică dimineața, când diferite sisteme din secția de urgență au fost întrerupte.

„Eram la computer făcând rapoarte atunci când a început atacul,” a declarat un angajat UHS pe Reddit. „Era de necrezut și părea că atacul se propagă în rețea. Toate dispozitivele din departamentul meu sunt Dell Win10. Atunci când a avut loc atacul, numeroase programe antivirus au fost dezactivate din cauza acestuia, iar hard disk-urile și-au intensificat considerabil activitatea. După aproximativ un minut, computerele au fost deconectate și oprite. Atunci când încercam să repornim computerele, acestea se opreau automat.”

Oficialii UHS au descris căderea sistemelor ca fiind „o problemă de securitate IT.”
„Rețeaua IT de la nivelul unităților Universal Health Services (UHS) este în prezent offline,” a afirmat UHS într-o declarație pe 28 septembrie. „Implementăm protocoale de securitate IT extensive și lucrăm intens împreună cu partenerii noști de securitate It pentru a restabili operațiunile IT cât mai repede.”

Cu sistemele IT inactive, asistentele și medicii întâmpină dificultăți în furnizarea serviciilor de asistență medicală și tratamentelor pacienților. Angajații spun că personalul este nevoit să lucreze „ca pe vremuri,” folosind metode de documentare offline pentru a ține evidența medicamentelor.

„Între timp, unitățile noastre folosesc procesele de rezervă stabilite, inclusiv metodele de documentare offline,” a adăugat UHS. „Îngrijirea pacienților continuă să fie asigurată în mod sigur și eficient. Nu pare că datele vreunui pacient sau angajat au fost accesate, copiate sau folosite în mod necorespunzător.”

Cu toate cu UHS nu a confirmat încă tipul atacului, situația indică faptul ar fi vorba de un atac de tip ransomware.

Căderea sistemelor UHS ne aduce aminte de atacul de tip ransomware de la Spitalul Universitar Düsseldorf (UKD). Ceea ce a început ca o cădere de rețea a forțat spitalul să își întrerupă activitatea ca unitate de asistență medicală de urgență și să amâne programările pacienților. Atacul nu numai că a întrerupt furnizarea corespunzătoare a serviciilor de asistență medicală, dar o femeie care avea nevoie urgentă de internare a murit din cauza faptului că a fost nevoie să fie transportată într-un alt oraș pentru tratament.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader