Scammerii vor să-și umple coșul de Paște cu banii și datele tale personale, avertizează Bitdefender Antispam Lab

Bitdefender

30 Aprilie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Scammerii vor să-și umple coșul de Paște cu banii și datele tale personale, avertizează Bitdefender Antispam Lab

Pentru că sărbătorile aduc întotdeauna o intensificare a fraudelor online, cercetătorii din cadrul Bitdefender Antispam Lab vor să te ajute să fii la curent cu amenințările și cu mesajele spam periculoase cu tematica Paștelui pe care este posibil să le primești în inbox anul acesta.

Sărbătoarea Paștelui aduce liniște și pace în sufletele tuturor oamenilor. Însă infractorilor cibernetici Paștele le aduce un plus de inspirație și noi metode prin care pot păcăli utilizatori creduli să le ofere banii câștigați din greu.

În timp ce mulți dintre noi ne pregătim să petrecem festivitățile tradiționale de Paște alături de familie și prieteni, infractorii caută noi moduri prin care să-i surprindă pe utilizatori cu trucurile lor neplăcute.

Un număr tot mai mare de sondaje false și oferte de Paște ajung în inboxurile utilizatorilor, avertizează Bitdefender Antispam

Infractorii sunt determinați să fure datele personale și banii victimelor. Începând de săptămâna aceasta, cercetătorii noștri au observat un val de fraude cu vouchere și sondaje cu tematica Paștelui, care le oferă destinatarilor cadouri și bunătăți. Unele campanii de scam se folosesc de branduri cunoscute precum Amazon, Sam’s Club, Aldi, Jumbo și Kinder.

Mesajele cu fraude au vizat utilizatori din SUA și Europa, inclusiv din Marea Britanie, Germania și Olanda.

Unele sondaje false îi tentau pe destinatarii e-mailurilor cu vouchere la coșuri cadou de Paște care conțineau produse din ciocolată; alții le ofereau posibilitatea să aleagă dintr-o listă de articole pentru casă sau gadgeturi de pe Amazon în valoare de 750 de euro.

Aceasta este o traducere a mesajului de mai sus:

„Primăvara a sosit și se apropie Paștele! Tu cum sărbătorești anul acesta? Fie te vei bucura de o masă tradițională în familie, fie de un weekend plin de aventuri acasă sau vei organiza o vânătoare distractivă de ouă de Paște, ne-ar plăcea să aflăm toate detaliile. Răspunde la întrebările din sondaj și vei avea șansa să câștigi unul dintre cardurile cadou Aldi.”

Aceste fraude tipice de Paște sunt menite să păcălească victimele credule să furnizeze informații personale și să trimită bani.

Unde trag linie escrocii?

Infractorii cibernetici nu au principii morale care să-i ghideze și exploatează orice șansă să înșele oamenii, chiar și de Paște. Pe lista escrocilor de anul acesta este posibil să găsim ouă colorate de Paște, vacanțe în familie și evenimente religioase și de caritate, așa că fii cu ochii în patru la:

  • mesajele nesolicitate și felicitările electronice cu teme pascale. Dacă provin de la un expeditor necunoscut sau care îți trezește suspiciuni, nu face clic pe linkuri sau nu descărca atașamente. Este posibil ca acestea să conțină un payload periculos care îți va infecta dispozitivul, îți va fura informațiile și îți va compromite conturile.
  • Experții în fraude mai pot crea platforme false pentru strângere de fonduri și organizații caritabile pentru a-ți exploata generozitatea, așa că documentează-te temeinic dacă te hotărăști să faci donații online.
  • ofertele prea bune pentru a fi adevărate la escapade de weekend în perioada Paștelui, bilete de avion și alte oferte de cazare pe care este posibil să le găsești pe diferite platforme online, inclusiv pe rețelele de socializare și în reclame sponsorizate.
  • ofertele disponibile pe perioadă limitată, mesajele care prezintă situații de natură urgentă sau corespondența prin care ești informat că ai câștigat un premiu sau un cadou incredibil.
  • e-mailuri care par să fi fost trimise de la serviciu (de la persoane care pretind a fi manageri de HR sau superiori de nivel înalt din organizație) care te ademenesc cu bonusuri de vacanță, zile libere suplimentare sau alte titluri atractive. Toate acestea pot constitui riscuri grave la adresa securității dispozitivului tău și a locului în care lucrezi, întrucât atacatorii își însușesc adesea identitatea organizației respective pentru a răspândi malware, a-i întrerupe activitatea, a extrage informații sensibile sau pentru a săvârși fraude.

Anul acesta, de Paște, devino expert în evitarea fraudelor cu Bitdefender Scamio.

Scamio este detectorul nostru de scam bazat pe AI, care te ajută să stabilești în câteva minute dacă orice formă de corespondență nesolicitată pe care ai primit-o reprezintă o posibilă fraudă. Accesează Scamio și descrie situația sau trimite un link, un text sau o captură de ecran. Scamio va analiza informațiile și îți va răspunde. Poți accesa Scamio gratuit de pe orice dispozitiv sau sistem de operare prin intermediul browserului web sau Facebook Messenger.

Ai un plan complet de securitate cibernetică pentru a te proteja pe tine și familia ta de sărbători?

Optează pentru una dintre soluțiile de securitate Bitdefender premiate, care îți protejează dispozitivele și identitatea împotriva acțiunilor periculoase și frauduloase indiferent unde te afli și cum alegi să-ți petreci sărbătorile.

Alege planul all-in-one de la Bitdefender și vei beneficia de protecție antimalware premiată și sisteme de filtrare anti-fraudă și anti-phishing care te avertizează când vizitezi un site web care ar putea încerca să te păcălească. Combină-le cu aplicația noastră avansată Password Manager pentru stocarea parolelor la datele confidențiale sau cu soluțiile performante Premium VPN pentru a ține confidențialitatea și identitatea ta online departe de entități care vor să te spioneze sau de hackeri care vor să-ți fure datele.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader