PC-ul tău este infectat cu o aplicație de minare de criptomonede? Iată cum poți afla

Bitdefender

25 Iunie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
PC-ul tău este infectat cu o aplicație de minare de criptomonede? Iată cum poți afla

Cryptojacking este acțiunea de a folosi resursele hardware ale unei persoane prin compromiterea PC-ului, cu o aplicație de minare de criptomonedă modificată. În esență, infractorii instalează o aplicație de minare de criptomonedă care folosește hardware-ul victimei în propriul beneficiu. Din fericire, există câteva semne care pot trăda prezența unei aplicații de minare de criptomonedă într-un sistem.

Minarea de criptomonedă este o activitate legală și multe persoane aleg această variantă, însă este costisitoare. Atacatorii și-au dat seama că pot folosi echipamentele hardware ale altor persoane pentru a mina criptomonedă, evitând astfel costurile aferente.

Deși minarea de criptomonedă poate genera profituri, această activitate mărește drastic factura la electricitate, să nu mai vorbim de uzura pe care o provoacă asupra echipamentelor hardware. Toate acestea vin cu un preț care se traduce cu ușurință în simptome pe care le poate observa oricine.

Desigur, există și varianta în care folosești o soluție de securitate precum Bitdefender Premium Security. În acest caz, nu va trebui să-ți faci griji că există aplicații de minare de criptomonedă pe sistemul tău în afară de cele pe care le instalezi tu. Dacă nu folosești această soluție de securitate, iată câteva semne care ar putea indica faptul că ai putea găzdui o aplicație de minare de criptomonedă care îți folosește PC-ul pentru altcineva.

Nivel ridicat de utilizare a CPU sau GPU

Un indiciu că sistemul tău ar putea fi compromis este că procesorul sau placa video (GPU) funcționează chiar și când nu există o sarcină în derulare. De fapt, multe persoane încep să suspecteze că ceva nu este în regulă când, de exemplu, jocul lor preferat începe să funcționeze prost, chiar dacă până atunci a mers foarte bine. De obicei, poți depista vinovatul accesând Windows Task Manager, pentru că va consuma multe resurse.

Ventilatorul face zgomot și PC-ul se supraîncălzește

Atunci când un procesor sau o placă video primesc sarcini mai intense, acestea se încălzesc, determinând ventilatorul să funcționeze mai mult ca de obicei. Dacă nu faci nimic pe PC care ar presupune ca ventilatorul să funcționeze la capacitate maximă, este posibil ca alte procese să fie responsabile de asta. De fapt, situația poate deveni într-atât de intensă încât ventilatoarele nu pot face față, iar sistemul se supraîncălzește din când în când.

Scăderea performanței

Jocurile nu sunt singurele programe afectate de aplicațiile de minare de criptomonedă. O parte dintre aceste aplicații sunt atât de agresive, încât ar putea influența chiar și cele mai simple sarcini, precum navigarea pe web sau urmărirea unui film. Atunci când procesul de minare folosește un volum mare de resurse de sistem, există mai puține resurse disponibile pentru sarcinile obișnuite.

Activitate în rețea inexplicabilă

Aplicațiile de minare de criptomonedă comunică cu servere externe pentru a coordona procesul de minare și a actualiza tranzacțiile blockchain, astfel că, este posibil ca uneori utilizatorii să descopere activitatea neobișnuită din rețea.

Oprirea bruscă a sistemului

Forțarea la limită a hardware-ului și supraîncălzirea constantă a sistemului pot pune presiune pe sistemul de operare, ducând la oprirea bruscă a acestuia. Acesta este un bun indicator, când este combinat cu alte simptome.

Autonomie mică a bateriei

Utilizarea intensă a procesorului și plăcii video de către software-ul de minare de criptomonedă consumă bateria unui dispozitive mobil sau unui laptop mai rapid decât se consumă de obicei. Acest tip de activitate periculoasă este simplu de detectat pe dispozitivele care funcționează pe baterie.

Procese necunoscute în Managerul de activități

Dacă nu poți recunoaște unele procese care se desfășoară în Managerul de activități Windows și acestea consumă un procent mare de resurse de sistem, verifică online pentru a vedea dacă nu cumva sunt programe de minare de criptomonedă deghizate ca aplicații normale.

Acces blocat la instrumente de monitorizare a sistemului

O cale prin care malware-ul poate rămâne nedetectat mai mult timp este prin dezactivarea managerului de activități sau a altor instrumente de monitorizare pentru a împiedica detecția.

Deși minarea de criptomonedă este o activitate legală, trebuie să fie sub controlul utilizatorilor. Atacatorii care folosesc malware pentru a controla componentele hardware ale altor utilizatori cu scopul de a face profit nu vor dispărea niciodată, încă un motiv pentru care ar trebui să folosești Bitdefender Premium Security pentru a avea controlul asupra programelor care rulează pe sistemele tale.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader