Europol: „Internetul ascuns nu mai este ascuns, iar activitatea voastră anonimă nu este anonimă”

Bogdan BOTEZATU

13 Octombrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Europol: „Internetul ascuns nu mai este ascuns, iar activitatea voastră anonimă nu este anonimă”

Europol a anunțat în această săptămână că a arestat 179 de furnizori de bunuri ilicite pe dark web în cadrul unei operațiuni coordonate cunoscute drept DisrupTor.

Conform comunicatului de presă, operațiunea DisrupTor vine ca urmare a închiderii Wall Street Market, a doua cea mai mare piață ilegală online de pe dark web din lume, care le-a oferit anchetatorilor datele și materialele necesare pentru a identifica suspecții din spatele conturilor de pe dark web folosite pentru activități ilegale.

„Drept urmare, 179 de furnizori implicați în zeci de mii de vânzări de bunuri ilicite au fost arestați în Europa și Statele Unite,” a declarat Europol. „Peste 6,5 milioane de dolari confiscați, atât în numerar, cât și în monede virtuale, împreună cu aproximativ 500 de kilograme de droguri, inclusiv fentanil, oxicodonă, hidrocodonă, metamfetamină, heroină, cocaină, ecstasy, MDMA și medicamente ce conțin substanțe care provoacă dependență; 64 de arme de foc.”

Majoritatea furnizorilor arestați se aflau în Statele Unite (121), iar restul în Germania (42), Țările de Jos (8), Regatul Unit (4), Austria (3) și Suedia (1). Anchetatorii lucrează în continuare pentru a identifica persoanele care se află în spatele diferitelor conturi de pe dark web asociate acestor activități.

Operațiunea DisrupTor a reprezentat un efort de colaborare imens între autoritățile de aplicare a legii și cele judiciare din Austria, Cipru, Țările de Jos, Suedia, Australia, Canada, Regatul Unit și Statele Unite, a declarat Europol.

„Autoritățile de aplicare a legii sunt cel mai eficiente atunci când lucrează împreună, iar anunțul de astăzi trimite un mesaj clar infractorilor care vând sau cumpără bunuri ilicite de pe dark web: internetul ascuns nu mai este ascuns, iar activitatea voastră anonimă nu este anonimă. Autoritățile de aplicare a legii se dedică urmăririi infractorilor, indiferent unde operează – pe stradă sau în spatele unui ecran,” a spus Edvardas Šileris, șeful Centrului european de combatere a criminalității cibernetice din cadrul Europol (EC3).

Arestările vor crea cu siguranță vâlvă în rândul furnizorilor de pe dark web, iar Europol afirmă cu încredere că „epoca de aur a pieței de pe dark web a luat sfârșit.”

Anterior, poliția închidea piețele ilegale, acestea apărând însă din nou ca ciupercile după ploaie, după câteva luni sau chiar săptămâni. Recent, aceste eforturi concentrate au permis autorităților locale și internaționale de aplicare a legii să identifice clar persoanele care se află în spatele comerțului ilicit și să le rețină.

De asemenea, Europol emite un avertisment pentru persoanele tentate de ofertele de pe dark web:

„Autoritățile de aplicare a legii pot urmări atât cumpărătorii, cât și vânzătorii implicați în tranzacții ilicite. O persoană care a achiziționat bunuri ilicite de pe site-uri web ascunse riscă să fie urmărit penal în câteva țări. Dark web nu este o lume de basm – identitatea furnizorilor și cumpărătorilor nu mai este ascunsă,” avertizează agenția.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader