Cum să te ferești de tentativele de scam odată cu începerea noului an școlar

Bitdefender

29 August 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cum să te ferești de tentativele de scam odată cu începerea noului an școlar

Perioada începerii noului an școlar este una plină de provocări și emoții, pe măsură ce familiile, elevii și profesorii sunt ocupați cu pregătirile pentru noul an școlar. Totuși, în această perioadă se înmulțesc și tentativele de scam și alte fraude pe internet, care vizează utilizatorii aflați în căutarea unor prețuri mai mici la acele lucruri esențiale pentru începerea anului școlar.

Studenții și părinții trebuie să rămână informați și să fie atenți la tentativele de scam, de la magazine online false la economii înșelătoare și oferte de burse.

Top 6 cele mai importante tentative de scam de care să te ferești odată cu începerea noului an școlar

1. Magazine online false

Una dintre cele mai frecvente tentative de scam în această perioadă implică magazinele online false, care îți înșală cumpărătorii prezentându-le reduceri atractive sau prea bune încât să fie adevărate la rechizite, manuale, îmbrăcăminte și electronice, precum laptopuri, smartboarduri sau tablete. Scopul acestor site-uri web frauduloase este să fure bani și informații care permit identificarea persoanelor.

Cum să depistezi magazinele online false:

  • Verifică adresa URL: Asigură-te că adresa URL începe cu „https” și caută pictograma lacăt în bara de adrese.
  • Rezumă-te la comercianții cunoscuți: Cumpără întotdeauna de la comercianți pe care îi cunoști și în care ai încredere și evită să faci cumpărături bazate pe oferte nesolicitate sau de pe site-uri necunoscute.
  • Verifică datele de contact ale comercianților necunoscuți: Comercianții autentici menționează o adresă fizică și furnizează datele de contact ale serviciului de asistență pentru clienți.
  • Verifică recenziile online: Caută recenzii pe platforme independente pentru a verifica reputația comerciantului și pe platformele care raportează potențiale tentative de scam.
  • Evită ofertele care par prea bune să fie adevărate: Reducerile uriașe la produse de top sunt un semnal de alarmă.

2. Tentativele de scam de tip phishing

Tentativele de scam de tip phishing apărute cu ocazia începerii noului an școlar implică e-mailuri sau mesaje text care par să vine din surse de încredere, cum ar fi de la școli sau alte instituții de învățământ. Prin aceste mesaje frauduloase se solicită deseori informații cu caracter personal sau direcționează utilizatorii către site-uri false, create pentru a-ți fura datele de autentificare și informațiile financiare.

Cum să te protejezi:

  • Verifică sursa corespondenței: Contactează direct organizația folosind datele de contact cunoscute înainte de a furniza orice fel de date cu caracter personal.
  • Verifică dacă există semnale de alarmă: Printre semnalele de alarmă frecvent întâlnite se numără greșelile gramaticale, formulele de salut generice și cuvinte ce denotă caracterul urgent și solicitările de informații cu caracter sensibil.
  • Folosește o soluție de securitate: Asigură-te că pe dispozitivele tale este instalată cea mai recentă versiune a software-ului de securitate, care să te ajute să detectezi și să blochezi tentativele de fraudă și phishing înainte ca acestea să producă daune.

3. Tentative de scam cu burse de studiu și granturi

Ținta scammerilor ar putea fi și studenții care au nevoie de ajutor financiar, cărora le oferă burse de studiu sau granturi false. Cei care pun la cale astfel de tentative de scam solicită o plată în avans sau informații cu caracter personal în vederea așa-zisei înscrieri, pentru ca mai apoi să dispară cu banii.

Cum să identifici bursele de studiu legitime:

  • Caută informații despre organizație: Verifică legitimitatea bursei de studiu prin intermediul instituțiilor de învățământ sau consultând bazele de date oficiale care includ burse de studiu.
  • Fii atent la taxe: Bursele de studiu și granturile adevărate nu necesită nicio plată pentru înscriere și au o procedură transparentă de înscriere.
  • Solicită asistență și consiliere: Solicită ajutorul consilierului școlar sau al unor specialiști în ajutoare financiare pentru a afla mai multe despre bursele de studiu care prezintă încredere.

Iată câteva informații suplimentare despre o tentativă de scam similară, raportată de victimă către BBB:

„Mai întâi am fost contactat prin e-mail. Mi s-a spus că trebuie să-i sun până la sfârșitul zilei pentru a fi scutit de rambursarea creditului pentru studii. Am sunat pentru că vreau să-mi continui studiile. Mi-au spus că au nevoie de datele cardului meu și de datele de autentificare pentru creditul de studii acordat de stat. Le-am dat ce mi-au cerut crezând că pot rezolva problema, crezând că așa voi putea să-mi continui studiile. Am semnat documentele în timp de tipul mă presa la telefon să le semnez. Nici măcar n-am bănuit că mă înșelau.”

4. Tentativele de scam prin asumarea identității altei persoane

Tentativele de scam prin asumarea identității altei persoane implică indivizi care pretind că sunt reprezentanți oficiali ai școlii sau ai altor autorități cu scopul de a aduna bani sau informații cu caracter personal. Aceștia ar putea pretinde că colectează taxe sau verifică informațiile de identificare ale studenților.

Cum să-ți protejezi identitatea:

  • Documentează-te:  Contactează direct școala sau instituția folosind datele de contact oficiale pentru a obține confirmarea informațiilor.
  • Fii atent la solicitările de plată: Evită solicitările de plată prin transfer bancar, carduri cadou sau criptomonede. Cel mai probabil sunt tentative de scam.
  • Nu te lăsa păcălit de exprimarea elevată: Impostorii sunt din ce în ce mai sofisticat și folosesc un limbaj elevat și detalii convingătoare pentru a se da drept reprezentanți ai unor autorități de stat sau angajați ai unor școli.
  • Nu furniza informații cu caracter sensibil: Indiferent că ești contactat prin telefon, e-mail sau mesaje text, nu divulga niciodată date cu caracter personal unor persoane străine care te-au contactat din senin.

5. Cadouri și premii cu ocazia începerii noului an școlar

Alte tentative de scam des întâlnite de care să te ferești sunt voucherele false oferite cu ocazia începerii noului an școlar pentru cumpărături gratuite, despre care infractorii pretind că ar fi fost câștigate la tombole sau concursuri online la care nu-ți amintești să te fi înscris. Prin astfel de mesaje false se solicită destinatarilor să acceseze un site web și să-și introducă datele de contact și alte informații cu caracter personal pentru a putea revendica așa-numitele premii. Odată ce aceste informații sunt completate de către victimă, aceasta este direcționată către o altă pagină în care i se solicită plata unei mici taxe de expediere sau procesare.

Cum să rămâi în siguranță:

  • Verifică cu mare atenție orice corespondență nesolicitată: Orice ofertă care pare prea bună pentru a fi adevărată este o tentativă de scam. Dacă nu te-ai înscris la o tombolă sau la un concurs online legitim, care să ofere vouchere sau premii cu ocazia începerii noului an școlar, atunci mesajul reprezintă o tentativă de fraudă.
  • Verifică legitimitatea tombolelor online: Consultă descrierile detaliate de pe site-ul oficial al companiei.
  • Nu plăti taxe în avans: Tombolele și premiile online nu necesită nicio plată pentru revendicarea premiului și ar trebui să eviți mesajele care pretind altfel.

6. Tentativele de scam prin platformele de socializare

Platformele de socializare sunt pline de tentative de scam cu ocazia începerii noului an școlar, inclusiv promoții, concursuri sau evenimente caritabile false. Scammerii pot utiliza aceste platforme pentru a-ți atrage atenția cu oferte atractive.

Cum să rămâi în siguranță pe platformele de socializare:

  • Verifică toate ofertele și promoțiile: Verifică legitimitatea ofertelor accesând site-urile oficiale sau contactând direct organizația în cauză.
  • Fii sceptic atunci când ai de-a face cu mesaje nesolicitate: Procedează cu precauție atunci când ai de-a face cu mesaje nesolicitate sau solicitări de conectare cu oferte sau oportunități odată cu începerea noului an școlar.
  • Raportează tentativele de scam și ofertele frauduloase: Pentru siguranța celorlalți, raportează orice tentativă de scam către platforma de socializare în cauză, Comisia Federală pentru Comerț și BBB

Pentru a-ți asigura un arsenal și mai puternic în lupta împotriva tentativelor de scam, adaugă și Bitdefender Scamio pe lista întocmită cu ocazia începerii noului an școlar pentru a te proteja împotriva tentativelor de scam menționate mai sus și nu numai!

Scamio este GRATUIT și poate detecta tentativele de fraudă din SMS-uri, mesaje, e-mailuri, imagini și coduri QR. În plus, poți descrie o situație suspectă, iar Scamio va face o evaluare instant, informându-te dacă ești sau nu victima unui scam. Scamio este disponibil pe Facebook Messenger, WhatsApp și în browserul tău web. Îi poți ajuta și pe ceilalți să rămână în siguranță, povestindu-le despre Scamio cunoștințelor tale din Franța, Germania, Spania, Italia, Australia și Regatul Unit.

Cum te poate ajuta Bitdefender să te protejezi de tentativele de scam cu ocazia începerii noului an școlar

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți proteja membrii familiei cu ocazia începerii noului an școlar, consultă planurile noastre complete, care te pot ajuta să economisești timp și energie atunci când te confrunți cu amenințările electronice. Siguranța ta online este principala noastră preocupare, astfel încât indiferent de soluția pe care o alegi, beneficiezi de protecție completă împotriva programelor malware pentru până la 10 dispozitive din locuința ta, VPN cu trafic nelimitat și Password Manager. În plus, soluțiile Bitdefender includ funcționalități de control parental care îi pot ajuta pe copii să-și controleze comportamentul online, protejându-i de pericole, precum și funcționalități de protecție pentru camera web care detectează dacă camera PC-ului sau a laptopului este folosită necorespunzător de către alte persoane sau de aplicații neautorizate.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader