5 tipuri de fraude pe Instagram și cum să te ferești de ele

Bitdefender

24 Aprilie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
5 tipuri de fraude pe Instagram și cum să te ferești de ele

Cu 2,4 miliarde de utilizatori activi în 2024, Instagram și-a consolidat poziția în topul celor mai populare cinci platforme de socializare din întreaga lume, având o bază de utilizatori care reprezintă aproximativ o pătrime din numărul total de utilizatori activi pe internet raportați în fiecare lună la nivel mondial.

Această acoperire impresionantă nu a trecut neobservată de atacatorii care caută să exploateze platforme pentru a obține câștiguri ilicite. Aceștia încearcă constant să se folosească de popularitatea și de caracteristicile platformei pentru a răspândi o multitudine de fraude.

Peisajul fraudelor de pe Instagram este vast și evoluează continuu, variind de la scheme de phishing clasice la oferte de locuri de muncă false, scamuri cu câștiguri la loterie și cadouri, fraude bazate pe criptomonedă, fraude romantice și oportunități false de investiții. Toate aceste comploturi profită de emoția umană, folosindu-se de dorința noastră de a fi înstăriți, de a fi iubiți și de a avea succes pentru a atrage victimele naive în capcanele lor.

Însă tot aici mai sunt răspândite fraude prin care atacatorii pretind a fi celebrități și organizații care își promovează vizual produsele și serviciile pe Instagram.

În continuare, vom vorbi despre fraudele specifice aplicației Instagram, vom expune tacticile aplicate de acești escroci și îți vom oferi cunoștințele de care ai nevoie pentru a naviga în siguranță pe platformă. Scopul nostru este să te ajutăm să îți redobândești controlul digital și să te bucuri de conexiuni și experiențe autentice, aducând în lumină aceste scheme perfide.

Fraude răspândite pe Instagram de care să te ferești

  1. Frauda influencerului fals

Adesea, infractorii pretind că sunt influenceri care își oferă serviciile, programele de coaching sau produsele.

Ei fac asta în două moduri:

1. Creează un profil fals de influencer de la zero, folosind fotografii din baze de date cu imagini și inventând detalii care îi fac să pară influenceri legitimi.

2. Își asumă identitatea unor creatori de conținut reali, copiind fără rușine profilul, fotografiile și conținutul acestora, informație cu informație, într-un cont reprodus. Odată creat acest personaj fals, ei contactează direct utilizatorii, dându-se drept creatori de conținut sau influenceri reali, și își oferă serviciile, cum ar fi conținut sponsorizat, produse, programe de coaching sau promoții pentru produse.

Recunoaște semnele:

  • Un număr imens de urmăritori și like-uri, cel mai probabil cumpărate sau create de boți
  • Conturi cu nume de utilizator foarte similare celor folosite de creatorii de conținut reali, care conțin adesea greșeli de ortografie sau cuvinte adăugate
  • Fotografii, biografii și alt tip de conținut reprodus sau copiat direct de pe contul autentic
  • Oferte sau promoții nesolicitate, pe care creatorul de conținut real nu le-a promovat oficial
  • Promovarea unor scheme de investiții, oportunități de îmbogățire sau servicii financiare dubioase.

Cum funcționează:

  • Se activează un follow sau primești un mesaj direct de la un cont care pare popular și legitim, ce pretinde a fi expert într-un domeniu.
  • Acesta încearcă să te convingă să cumperi ceva – un serviciu, un produs, un program de formare sau îți prezintă oferte de investiții extrem de profitabile în criptomonedă, de tranzacționare pe piața valutară, investiții imobiliare sau alte tipuri de investiții „de neratat”.

Știai că...?

Conform Statista, în medie, 49% dintre influencerii de pe Instagram au fost implicați în creșterea frauduloasă a numărului de urmăritori.

2. Fraude cu ambasadori de branduri

Unii infractori folosesc conturi false pentru a asuma identitatea unor branduri. Ei contactează utilizatorii promițând oferte profitabile de publicitate și oportunități de a deveni „ambasadori de brand”. În unele cazuri, aceste fraude pot chiar să promită deplasări gratuite sau la preț redus, aparent pentru întâlniri în persoană sau ședințe foto aferente activității sponsorizate.

Însă acestea sunt doar șiretlicuri gândite pentru a-ți fura datele personale și financiare.

Recunoaște semnele:

  • Primești mesaje direct de la conturi care pretind că reprezintă branduri bine-cunoscute.
  • Prin aceste mesaje, cineva se oferă să te plătească pentru a promova produsele sau serviciile lor pe contul tău de Instagram.
  • De asemenea, îți solicită informații personale, cum ar fi date de contact sau informații bancare.
  • Ți se prezintă oportunități prin care să te înscrii ca „ambasador” sau „influencer” pentru a reprezenta brandul lor.

Cum funcționează:

  • Autorii acestor fraude creează conturi false în care își asumă identitatea unor branduri sau companii reale.
  • Dacă ai un număr decent de urmăritori pe Instagram, aceștia te abordează cu o oportunitate exclusivă de „sponsorizare” pentru a promova brandul pe care pretind a-l reprezenta.
  • Este posibil să ți se propună să te deplasezi într-o locație incitantă, unde vei sta la un hotel de lux și chiar vei avea un itinerariu fictiv pentru ca oferta să pară cât mai legitimă.
  • Înainte ca „parteneriatul” să înceapă, aceștia îți vor cere să acoperi costurile inițiale, precum cheltuieli de deplasare, sub pretextul că te vei întâlni cu echipa lor.
  • Ei te asigură că aceste costuri vor fi rambursate după ce începi să promovezi produsul sau serviciul respectiv pe postările de pe Instagram.
  • În unele cazuri, este posibil chiar să ți se ofere un „bonus de înscriere” pentru a te atrage, însă, pentru a-ți procesa plata, ți se vor cere detaliile bancare.

3. Fraude cu produse/magazine false

Instagram include o caracteristică de cumpărături care le permite companiilor să-și promoveze și să-și vândă produsele. Din nefericire, atacatorii exploatează această caracteristică creând conturi false de magazine. Fraudele bazate pe cumpărături includ reclame și postări despre produse contrafăcute, linkuri către site-uri web de phishing și solicitări de informații personale.

Recunoaște semnele

  • Conturile cu un număr mare de urmăritori, dar cu interacțiune redusă sau istoric de postare inconsecvent
  • Prețuri sau oferte foarte reduse
  • Linkurile care duc la site-uri web suspecte sau nefamiliare ale unor magazine online de încredere
  • Conturile fără semnul de verificare albastru

Cum funcționează fraudele

  • Atacatorii pretind că reprezintă branduri legitime și îți prezintă oferte exclusive și reduceri la articole de lux.
  • Adesea au un număr mare de urmăritori ca să pară credibili.
  • Pe aceste conturi frauduloase vor fi postate fotografii cu produse editate prin Photoshop, astfel încât să atragă atenția asupra reclamelor lor. De asemenea, tind să includă text direct în imaginile lor, în loc să transmită informații prin postări sau stories.
  • Clienții pot „comanda” produsele online, dar, fie nu le vor primi niciodată, fie vor primi articole de calitate slabă sau imitații ieftine.

4. Scamurile cu abonamente plătite

Dacă ești vizat de un scammer, este posibil să primești oferte de abonamente la preț redus pentru servicii cunoscute precum Netflix, Spotify și Xbox Live.

Recunoaște semnele:

  • Oferte prea bune pentru a fi adevărate
  • Promoții valabile pe perioadă limitată de timp
  • Se solicită plata sumei totale în avans

Cum funcționează:

  • Vezi pe Instagram o postare, un story sau o reclamă care pretinde că îți oferă coduri de reducere sau abonamente nelimitate pentru un serviciu contracost, dar la un preț foarte mic.
  • Îți surâde ideea de a economisi niște bani, așa că iei legătura cu autorul fraudei, adesea prin mesaje directe sau accesând linkul din biografia contului.
  • Acesta îți va solicita o plată unică în avans, pretinzând că astfel vei obține acces la un abonament nelimitat sau cu un preț foarte mic. De obicei, se solicită plata întregii sume în avans, și nu un tarif lunar.
  • După ce ai plătit, atacatorii dispar.

5. Fraudele bazate pe șantaj

În această schemă, atacatorii pot încerca să te șantajeze, pretinzând că dețin datele tale sau că ți-au accesat contul și îți solicită bani.

Recunoaște semnele:

  • Primești mesaje intimidante care amenință să-ți expună informații personale sau date sensibile.
  • Autorul fraudei solicită o plată, adesea sub formă de criptomonedă nedetectabilă sau de carduri cadou.
  • El pretind că a obținut acces neautorizat la fișierele sau conturile tale, folosind tactici de intimidare pentru a intensifica riscul perceput.

Cum funcționează:

  • Atacatorul inițiază contactul, adesea prin mesaje directe sau comentarii la postările tale.
  • Acesta amenință că va publica informațiile tale sau că îți va bloca accesul la propriul cont dacă nu plătești.
  • Pentru a-și susține cererea, el poate oferi probe aparent convingătoare, cum ar fi detalii personale sau informații personale parțiale obținute în urma breșelor de securitate a datelor sau prin tactici de inginerie socială.

Este important să reții că, în majoritatea cazurilor, este posibil ca acești șantajiști să nu dețină informațiile pe care pretind că le au. Strategia lor se bazează pe manipulare psihologică și tactici de intimidare, cu scopul de a te forța să le îndeplinești cerințele, pur și simplu, din panică.

Cum să rămâi în siguranță pe Instagram

Caută mereu prezența simbolului de cont verificat: Dacă un cont pretinde a fi a unui influencer sau brand, caută simbolul albastru de cont verificat, de lângă numele acestora. Conturile care nu au acest simbol sunt, cel mai probabil, false.

Folosește cu prudență aplicații terțe: Unele aplicații terțe solicită accesul la contul tău de Instagram. Înainte de a le acorda permisiunea, documentează cu atenție pentru a vedea dacă aplicația este legitimă, întrucât unele aplicații îți pot colecta și vinde datele fără știrea ta.

Cumpără numai de la conturi verificate: Fă achiziții numai de pe conturi verificate cu simbolul albastru pentru a fi în siguranță.

Configurează-ți contul astfel încât să fie privat: Configurează-ți contul de Instagram ca privat pentru a te asigura că numai utilizatorii pe care îi aprobi îți pot vedea conținutul. Pentru a activa această caracteristică, accesează „Setări”, selectează „Confidențialitate” și activează opțiunea „Cont privat”.

Monitorizează activitatea de autentificare: Dacă suspectezi că ți-a fost compromis contul, fă clic pe „Setări” și „Activitate de conectare”. Pe această pagină, vei găsi locațiile din care a fost accesat contul tău. Dacă observi locații nefamiliare, este posibil ca cineva să se conecteze fără știrea ta.

Verifică mesajele și URL-urile suspecte

  1. Dacă cineva îți trimite un mesaj ciudat sau suspect, contactează direct persoana prin alte canale, cum ar fi să-i dai un telefon sau să vă întâlniți față în față. Întreab-o dacă ea este cea care ți-a trimis mesajul. Un autor de fraude poate pretinde că este această persoană și te poate viza pe tine și alte persoane cunoscute.
  2. Dacă cineva străin sau un „influencer” îți trimite un mesaj, verifică-l cu Scamio.

Scamio este un instrument bazat pe AI dedicat să te ajute să identifici și să eviți posibile fraude. Când nu ești sigur dacă un cont, o ofertă sau un link sunt autentice, le poți verifica cu Scamio direct din browserul web sau din Facebook Messenger. Trebuie doar să trimiți o descriere a situației, să încarci o imagine și să trimiți un link, un text sau un cod QR.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader